κατασκευή κέρινου μοντέλου

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σεμινάριο κατασκευής Κέρινου Μοντέλου για Κόσμημα

Διάρκεια 6 εβδομάδες

Έναρξη:

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, 6.00-8.30

κόστος 220 ευρώ (+ΦΠΑ)

Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τεχνικές για την επεξεργασία δύο βασικών τύπων κεριού, με σκοπό την κατασκευή μοντέλων που θα χυτευτούν για να δώσουν μεταλλικά κοσμήματα.

Θα εξερευνήσουμε βήμα-βήμα τις ιδιότητες αυτού του υλικού που μας δίνει πλήθος δυνατότητες με συναρπαστικά αποτελέσματα και εύκολους τρόπους επεξεργασίας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν τις βασικές τεχνικές της αργυροχοΐας δηλαδή κόψιμο του μετάλλου (με σέγα, όχι ψαλίδι), λιμάρισμα, ασημοκόλληση (με φλόγιστρο προπανίου, όχι με καλάι). Αν δεν γνωρίζετε αυτές τις τεχνικές μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο αργυροχοΐας για αρχάριους ή το εντατικό τριήμερο σεμινάριο αργυροχοΐας.

Στο σεμινάριο διδάσκει η σχεδιάστρια κοσμημάτων Κατερίνα Ηλιοπούλου, απόφοιτος του Metropolitan University στο Λονδίνο. (www.myotherkey.wordpress.com)

Με ποιους τύπους κεριών δουλεύουμε;

Θα δουλέψουμε με δύο τύπους κεριών, που η επεξεργασία τους γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Το ροζ κερί που είναι μαλακός τύπος κεριού και το πράσινο κερί που είναι σκληρό. Κάθε ένα δουλεύεται με άλλες τεχνικές και δίνει διαφορετικά αποτελέσματα. Με την εξοικείωση που θα αποκτήσετε στο εργαστήριο θα μπορείτε να επιλέγετε ποιoς τύπος κεριού εξυπηρετεί το κόσμημα που έχετε στο μυαλό σας.

Πως γίνεται η χύτευση;

Η χύτευση γίνεται με τη μέθοδο του χαμένου κεριού σε ειδικό εξοπλισμένο εργαστήριο- χυτήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε. Η μέθοδος θα παρουσιαστεί στο σεμινάριο θεωρητικά.

Το χυτό κόσμημα σημαίνει παραγωγικό κόσμημα σε πολλά αντίγραφα;

Όχι απαραίτητα. Μπορεί κανείς να επιλέξει αν θέλει το κόσμημα που φτιάχνει να είναι μοναδικό ή αν θέλει να κατασκευάσει μήτρα που να του επιτρέπει την αναπαραγωγή. Στο σεμινάριο θα αναπτύξουμε αναλυτικά αυτές τις δυνατότητες για να γίνουν κατανοητές.

Δηλαδή δεν θα δουλέψουμε σε μέταλλο αλλά σε κερί;

Ναι ακριβώς: Θα κατασκευάσουμε κοσμήματα (μοντέλα από κερί) με πλήθος τεχνικών και θα ανακαλύψουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το υλικό αυτό. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα φτιάξουμε μία σειρά από κοσμήματα δαχτυλίδια, βραχιόλια, μενταγιόν, καρφίτσες, σκουλαρίκια.
Θα δούμε τεχνικές αποτύπωσης ποικίλων υφών, μορφοποίησης σε ρευστές οργανικές φόρμες που δεν μπορούμε να πετύχουμε δουλεύοντας το μέταλλο, τεχνικές συγκόλλησης του κεριού, τεχνικές εγχάραξης και σμιλέματος με απλά εργαλεία.

Και πως θα δούμε το αποτέλεσμα σε μέταλλο;

Αφού ολοκληρώσουμε τα μοντέλα θα τα στείλουμε στο χυτήριο και σε λίγες μέρες θα τα πάρουμε πίσω σε μεταλλική μορφή. Στη συνέχεια θα δούμε πως μπορούμε να τα τελειοποιήσουμε με το κατάλληλο φινίρισμα ώστε να έχουμε το τελικό μεταλλικό κόσμημα.

Σε τι μέταλλα μπορούμε να κάνουμε χύτευση;

Σε ασήμι, χρυσό, μπρούντζο και alloy (ειδικό κράμα με ασημί χρώμα). Αυτό είναι δική μας επιλογή. Μπορούμε επίσης να κάνουμε επιχρύσωση ή επαργύρωση στα μη πολύτιμα μέταλλα.

Φινίρισμα

Το φινίρισμα γίνεται για να γυαλίσουμε το μέταλλο και να το τελειοποιήσουμε χρησιμοποιώντας σμυριδόχαρτο και διάφορες βούρτσες από μέταλλο, είτε με το χέρι είτε με τον ηλεκτρικό τροχό.

*Τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το σεμινάριο παρέχονται από το χώρο

Απάντηση