ΝΕΟ:Οκτώβριος 2016/ χειροποίητο κόσμημα για αρχάριους

10922476_816441471764270_3489432509550476477_nΣε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τις πιο βασικές τεχνικές της τέχνης της αργυροχοΐας, δηλαδή της κατασκευής κοσμήματος με πρώτη ύλη το μέταλλο. Θα εξερευνήσουν βήμα-βήμα τις δυνατότητές του και θα κατασκευάσουν κοσμήματα από μπρούντζο, αλπακά και χαλκό.

Στο εργαστήριο διδάσκει η σχεδιάστρια κοσμημάτων Κατερίνα Ηλιοπούλου, απόφοιτος του Metropolitan University στο Λονδίνο.

Αναλυτικά οι τεχνικές που θα διδαχθούν:

Κόψιμο και λιμάρισμα του μετάλλου

Σχεδίασε, αποτύπωσε το σχήμα που θες στο μέταλλο και κόψε με το πριόνι του αργυροχόου. Αυτή είναι η πρώτη δουλειά που θα μάθεις να κάνεις. Το σχήμα που έχεις κόψει μετά θα λιμαριστεί προσεκτικά για να τελειοποιηθεί.

Σφυρηλάτηση

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά σφυριά αλλά και άλλα εργαλεία αποτύπωσης μπορείς να διακοσμήσεις την επιφάνεια του μετάλλου με ποικίλα αποτυπώματα που θα δώσουν ενδιαφέρουσα υφή στο κόσμημά σου.

Ασημοκόλληση

Τώρα μπορείς να αρχίσεις να κάνεις ενδιαφέρουσες συνθέσεις κολλώντας τα κομμάτια του μετάλλου το ένα με το άλλο. Μπορείς να συνδυάσεις σχήματα, υφές και διαφορετικά χρώματα μετάλλων για ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Η ασημοκόλληση είναι η πιο οριστική κόλληση που υπάρχει και η οποία όντας αόρατη δίνει ένα τέλειο και κομψό αποτέλεσμα Γίνεται με χρήση φλόγιστρου προπανίου. (Θα κατασκευάσουμε μενταγιόν, σκουλαρίκια και το πρώτο μας δαχτυλίδι!)

Φινίρισμα

Το φινίρισμα γίνεται για να γυαλίσουμε το μέταλλο και να τελειοποιήσουμε το κόσμημά μας χρησιμοποιώντας σμυριδόχαρτο και διάφορες βούρτσες από μέταλλο. Η δουλειά αυτή γίνεται είτε με το χέρι, είτε με ένα απλό ηλεκτρικό μηχάνημα περιστροφής.

Χρήση και διαμόρφωση μεταλλικού σύρματος

Το μεταλλικό σύρμα μπορεί να διαμορφωθεί απλά, είτε με το χέρι είτε με χρήση πενσών. Μπορεί να σφυρηλατηθεί και να κολληθεί. Στο εργαστήριο θα φτιάξουμε μια καρφίτσα και ένα βραχιόλι με σφυρήλατο σύρμα. Στη συνέχεια θα μάθουμε να κατασκευάζουμε απλά κουμπώματα και χειροποίητες αλυσίδες.

Κατασκευή απλού καστονιού για δέσιμο ημιπολύτιμων λίθων.

Καστόνι ονομάζουμε την μεταλλική θήκη που περικλείει ημιπολύτιμους λίθους. Θα κατασκευάσουμε μενταγιόν και δαχτυλίδι διακοσμημένο με ημιπολύτιμους λίθους.

Η ύλη του εργαστηρίου περιλαμβάνει ακόμα:
*Γνωριμία με τα εργαλεία και τα υλικά και οπτικό υλικό
*Πατίνα (μαύρη οξείδωση στο μέταλλο για διακοσμητικούς λόγους)
*Σημειώσεις για την ύλη
*Κατάλογο εργαλείων και διευθύνσεων για τα απαραίτητα καταστήματα εξεύρεσης εργαλείων και υλικών.
*Τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το εργαστήριο παρέχονται από το χώρο

Απάντηση