Μερικές συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους!

10351912_816441661764251_9078666932439461907_nΤι μέταλλα χρησιμοποιούμε στο εργαστήριο;

Χρησιμοποιούμε μπρούντζο, αλπακά και χαλκό, δηλαδή τα βασικά μέταλλα για την κατασκευή κοσμημάτων. Οι ίδιες τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν και σε πολύτιμα μέταλλα όπως το ασήμι και ο χρυσός. Τα κοσμήματα που κατασκευάζουμε με τα παραπάνω μέταλλα μπορούν να επιμεταλλωθούν δηλαδή να γίνουν επίχρυσα ή επάργυρα.

Σε ποια μορφή δουλεύουμε τα μέταλλα;

Το μέταλλο το αγοράζουμε είτε σε μορφή φύλλου είτε σε μορφή σύρματος. Αυτή είναι η πρώτη ύλη μας. Από εκεί και πέρα αυτό το υλικό μπορούμε να το κόψουμε σε συγκεκριμένα σχήματα, να κολλήσουμε το ένα με το άλλο, να το διαμορφώσουμε σε τρισδιάστατες φόρμες και να διακοσμήσουμε με διάφορους τρόπους την επιφάνειά του. Είναι μια πανάρχαια τέχνη που δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται. Δεκάδες τεχνικές μπορούν να εμπλουτίσουν τις πρώτες γνώσεις για αυτόν που θα θελήσει να εξερευνήσει.

Τι εννοούμε όταν λέμε αργυροχοΐα και τι διαφορά έχει από άλλα σεμινάρια κατασκευής κοσμήματος με μέταλλο;

Το Vortex studio είναι ένας από τους λίγους χώρους στην Αθήνα που διαθέτει τον εξοπλισμό αλλά και την τεχνογνωσία για την διδασκαλία αργυροχοΐας σε μορφή επιμορφωτικών σεμιναρίων. Τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε έχουν αρκετό πάχος έτσι ώστε να είναι ανθεκτικά (να μην λυγίζουν) και κόβονται με σέγα (ειδικό πριονάκι δηλαδή και όχι με ψαλίδι). Επίσης η συγκόλληση των μερών των κοσμημάτων γίνεται με ασημοκόλληση, με χρήση φλόγιστρου προπανίου, δηλαδή τον βασικό τρόπο συγκόλλησης στην κατασκευή κοσμημάτων, που δημιουργεί ένα τέλειο αποτέλεσμα, και όχι με καλάι (δηλαδή ρευστοποιημένο μόλυβδο) και ηλεκτρικό κολλητήρι.

10978524_816441835097567_8316168014973315543_nΜήπως είναι πολύ ακριβό χόμπι;

Κατ’ αρχήν το εργαστήριο θα σου παρέχει ό,τι χρειάζεται για την κατασκευή των κοσμημάτων σου. Αν θέλεις να συνεχίσεις είναι απολύτως εφικτό να στήσεις ένα μικρό εργαστήριο στο σπίτι σου.
Χρειάζεσαι έναν μικρό χώρο σε μέγεθος γραφείου. Από εκεί και πέρα ο εξοπλισμός είναι μια συλλογή από χειροκίνητα εργαλεία.
Η αγορά των εργαλείων θα γίνει σταδιακά, οπότε δεν αποτελεί σοβαρό έξοδο. Επίσης τα εργαλεία αυτά δεν φθείρονται, συνήθως κρατάνε μια ζωή. Οι πρώτες ύλες, δηλαδή τα μέταλλα, ακόμη και το ασήμι, δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά αν υπολογίσουμε και το μικρό συνήθως μέγεθος των κοσμημάτων.

Πότε θα φτιάξω το πρώτο μου κόσμημα;

Μα από το πρώτο μάθημα! Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δημιουργήσετε αμέσως δικά σας κοσμήματα και να έχετε τη δυνατότητα να δείτε ποικίλες τεχνικές σε μικρό χρονικό διάστημα. Με πολύ απλές βασικές γνώσεις από το πρώτο κιόλας μάθημα θα έχετε ολοκληρώσει ένα κόσμημα (μενταγιόν ή σκουλαρίκια για παράδειγμα). Σε κάθε μάθημα θα διδάσκεστε κάτι διαφορετικό και θα δημιουργείτε το επόμενο έργο σας με βάση τις καινούριες γνώσεις σας. Όσο εμπλουτίζετε τις τεχνικές σας γνώσεις θα δημιουργείτε πιο πολύπλοκα και απαιτητικά έργα ενώ οι διδάσκοντες του εργαστηρίου θα σας βοηθούν να τα ολοκληρώσετε σε κάθε σας βήμα.

10387208_816438191764598_2047939399597249218_nΠως θα ξέρω αν μου αρέσει;

Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις. Μπορείς να επισκεφτείς το εργαστήριο για μία πλήρη ενημέρωση για το πρόγραμμα, τις τεχνικές, να δεις φωτογραφίες και έργα μαθητών.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο;

Σε όλους όσους έχουν πάθος με την καλλιτεχνική χειροτεχνία και θέλουν να γνωρίσουν μία σύγχρονη έκφραση μιας πανάρχαιας τέχνης. Είτε θέλεις να ξεκινήσεις ένα χόμπι είτε σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου στο μέλλον επαγγελματικά, εδώ είναι ο χώρος που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις.

 μεινετε ενημερωμένοι, καντε like
http://www.facebook.com/studiovortexarts

Απάντηση